台湾设计资讯

  • 【羽築设计 徐汎羽】深鍊透实异色基底 空间肌理自然浮现
  • 日期:2020-06-17 15:54:00  来源:https://openworld.tv/talk/in/aid/3826.html   作者:OPEN编辑部    点击次数:35

  • 在大坪数的空间裡,住着三口之家,
    奠基于开放式的场域需求,与现代简约调性的嚮往,
    我们摒除所有隔间牆,仅利用柜体及拉门作为分界。

    而因应案场原有的三面採光优势,
    在整体色调上我们选以沉稳基底,
    利用黑白木皮的交错,镶嵌铁件、镀钛与石材,
    透过深浅有致的韵律,将典雅大气铺陈一室。

    如何在一致的色相中,调配相异的视觉呈现,
    羽築设计 徐汎羽 设计总监 在本案中思索的重点;
    而这样的差异,则呈显在质材肌理与线条变化上,
    如客、餐厅天花板皆以垂板跳色处理,呼应场域主色;
    透过细微的组构,让家的协调性得以彰显,
    不做过多的装饰,仅诉说空间的纯粹本质

    There's the family of three living in a large-scale house. As to meet the requirement of an open space of modern simplicity feature, we get rid of all compartments; merely make use of the cabinets and sliding doors as the demarcations.

    Taking the advantage of natural lighting, and chose profound hue as the foundation. By way of the interlacing of black and white veneer, inlaid iron pieces, titanium coating and stones, thence lay out the elegant and noble atmosphere via the rhythm of light and shadow.

    How to present varied visual perception of matched hue is the major challenge of this project. Accordingly, Feather Design design director Hsu Fan-Yu tries to show up by using the material texture and lineal changes.
    For example, the ceiling of the living and dining areas are with color-skip processing, which echo the main hue of the space; by way of delicate layout, bring about the harmonious homey feature, without excessive decoration, simply pave the nature quality of the space.





    玄关 The foyer

    玄关柜体拓宽深度,结合鞋柜与临时衣柜,
    以进口系统板材结合铁件,
    悄悄地划分客、餐厅动线。

    并特别将中间挖空,
    使场域视野形成串连,
    也作为放置收纳的区块。

    天花板亦不做到顶,
    而是採保留退缩,
    不仅为视觉增添变化,
    更呼应空间整体的穿透本质。

    The cabinet of the foyer is broaden in depth, which with the function of shoe cabinet and a temporary wardrobe. The imported system panels combined with iron parts that slightly divide the flow of the living area and dining area. In particular, the middle part is hollowed out to bring out the penetrate vision; at the same time it is a nice place for displaying collections.

    Leave space to frame the ceiling of interesting charm, furthermore to respond the transparent spatial feature.





    餐厨区域The kitchen and dining area

    餐区柜面以浅色配置,凸显餐桌的沉静色调,寓示不同区域的机能划分;
    亦不另外设计隔牆拉门,藉此拉近人与人之间的情感联繫,
    让互动对话随着开放式的动线互通有无。

    餐桌柱体以中空形式呈现,呼应空间的通透主调;
    轻薄桌面连接至中岛吧台,两侧嵌以书报架,中间做收纳柜,
    三个面向皆适得其所,也让空间整体乾淨俐落。

    The built-in cabinets of light color that highlight the calm tinge of the dining table, thence indicate the functional division of different areas.
    In addition, abandon the partition design of sliding door; adjust to the open flow layout, so as to make the connection of family affection closer.

    The central part of the dining table support is hollowed, which echoes the penetrating scheme of the space, and the lightweight tabletop connected to the kitchen island. The island is well planned with book and newspaper rack on both sides, as well as a storage cabinet in the middle. Besides the perfect function, at the same time create a concise and neat image of the overall space.





    儿童室 The playroom

    儿童室以三片拉门,建构空间的弹性运用,
    业主夫妇也能照看孩子的活动,确保其安全性。
    通透的玻璃门片,使视野毫无阻隔,
    延伸至窗边,尽享户外风光。

    The playroom is equipped with three sliding doors to construct flexible usage of the space, and the owner-couple can also ensure the safety while children are doing activities.
    The transparent glass doors bring clear vision that extends to the window, so as to enjoy the outdoor scenery.





    客厅 The living area

    客厅背牆选用进口系统板材,
    以深浅对比的线条拼接搭组,
    呈现立面视觉的立体感。

    电视牆则有别于一般亮面石材,
    选以彷皮革面的大片纹理,
    加深对比色泽,强调触摸质感,
    搭衬米白色沙发软件,
    形构一处充满韵致的起居空间。

    The back wall of the living area is made of imported system panels, which are spliced and set up of contrast shadow lines, thence present the stereoscopic vision.
    The TV wall is distinguished from the ordinary bright stone. It adopts the imitation leather texture to deepen the contrast color, emphasize the tactile feeling, moreover, furnishing with creaming-white sofa to lay out a charm living circumstance.



    廊道 The passage

    廊道门片以灰玻搭配黑色镜面的镀钛框边,
    增添场域华丽度,一席低调轻奢气息缓缓流淌。
    伫立于此,天地壁的材质色阶对比立现,
    陈述空间中的各种变化与可能。

    The passage door is made of gray glass with titanium edge of black mirror, which adds magnificent feature of the space, as well brings a slight low-key yet luxury touching. While standing here, instantly reveal the contrast of the material and color scales of the ceiling, floor and the wall, hence stating various changes and possibilities of the space.





    主卧 The master bedroom

    主卧回归休憩功能,
    简约而不单调,
    沉稳而不沉重。
    立面线条设计同样运用于此,
    床头背板透过拼接层叠,
    形塑一面景框,迎纳光影变化。

    The master bedroom is a place to unwind, plain but not monotonous, calm but not dull.
    The design of the headboard takes the same concept, which by way of spliced and laminated treatment, so as forming a side view of various light and shadow.


    ▲平面图

    项目资讯

    案名:原・静
    项目类型:住宅空间
    项目地址:台湾台中
    设计团队:羽築设计
    项目坪数:65坪
    主要建材:铁件、大理石、木皮、系统板、超耐磨木地板、镀钛拉门、LED灯条、ICI乳胶漆

    徐汎羽
    羽築空间设计有限公司 设计总监
    电话:04-2213-6553
    地址:台中市东区自由路四段217号14楼-3
    信箱:love33302@gmail.com

    OPEN Design 动能开启传媒:http://www.openworld.tv/talk/
    第1页 共1页
分享到: